Syltede grønne tomater

Når drivhussæsonen er ved at gå på held, vil der ofte være en del grønne tomater der ikke kan nå at modnes. Men fortvivl ikke, de grønne tomater behøver ikke gå til spilde. Du kan i stedet forsøge dig med at lave syltede grønne tomater, og dermed øge dit udbytte af drivhuset.

De syltede grønne tomater kan bruges lige som mange andre syltede grønsager. F.eks. som tilbehør til varmeretter. Det kunne f.eks. være en lække simreret eller til dine frikadeller. De kan også hakkes og bruges som topping på din hotdog – enten i stedet for eller som supplement til de syltede agurker. De har den samme syrlighed og sødme som de syltede agurker.

Du kan tilpasse smagen af dine syltede grønne tomater til dine smagsløg og efter årstiden. Hvis du tager udgangspunkt i en grundopskrift som nedenfor, kan du selv tilpasse med de krydderier du selv er glad for

Grundopskrift – lage:

  • 400 gr sukker
  • 2 dl vand
  • 2 dl eddike
  • 650 gram grønne tomater

Sådan gør du

  • Vask og skær dine grønne tomater i den størrelse du gerne vil have dem. 
  • Hvis du bruger grønne cherrytomater, kan du også vælge at lade dem være hele og så i stedet prikke hver tomat 4-5 gange, så lagen lettere trænger ind.De kan blot halveres, eller du kan skære dem i mindre tern, det afhænger lidt af hvad du tænker at bruge dem til.
  • Kog sukker, vand og eddike sammen til sukkeret er opløst.
  • Klargør dine sylteglas ved at skolde dem og evt. skylle dem i atamon.
  • Fyld dine sylteglas med tomater og tilsæt løbende de krydderier du ønsker – For inspiration se nedenfor
  • Overhæld de grønne tomater med den kogende lage.
  • Luk glassene med det samme og lad dem køle af.
  • Sæt dem efterfølgende et koldt sted og så er det bare at vente nogle uger før du har lækre syltede grønne tomater

Forslag til ”krydderiblandinger”

Juleversionen – tilsæt 1 kanelstang, 10 hele nelliker og ½ vaniliestang. Det kan være en ide at koge det med i lagen fra starten for at trække mede smag ud.

Den stærke – 15 hele peberkorn, 2 hele chilier delt på langs, 3 halverede hvidløg

Den neutrale – 5 peberkorn

Og ellers et det bare at være kreativ med de smage man godt kan lide. Det kunne f.eks. være ingefær, …….