Chilidyrkning

Chilidyrkning er en forholdsvis nem disciplin, som du sagtens kan kaste dig ud i. Her kan du læse om, hvordan du dyrker chili, hvordan du passer dem, og sidst med ikke mindst får du et par forslag til chili sortér, som vi synes du skal overveje.

Kort om chilien

I takt med at chilifrugten er steget i popularitet gennem de seneste år er chilidyrkning blevet noget mange kaster sig ud i. I gamle dage var chili bare noget, der var stærkt, og som gav styrke til retterne, men i dag har vi fået øjnene op for, at chilier ikke bare er chilier. Der findes et kæmpe udvalg af chiliplanter, og de har alle forskellige karakteristikker, som bare venter på, at du udnytter dem. Derudover findes chilifrugterne i mange forskellige farver og former og giver dermed et flot udtryk til dit drivhus.

Chilidyrkning

Chilien styrke

Chiliplanten tilhører natskyggefamilien, der blandt andet også tæller kartofler og tomater. Styrken i chilierne kommer fra stoffet Capsaicin. Indholdet af capsaicin er det, som giver chilierne deres styrke, og er med til at give dig varme i kinderne og sved på panden, når du spiser dem. Styrken måles i scoville. Den helt almindelige peberfrugt har en styrke på 0 scoville, hvilket betyder at frugten ikke indeholder capsaicin, mens en af verdens stærke chilier ”Carolina Reaper” måler 2.200.000 på scoville skalaen.

Der er lavet mange forskellige undersøgelser, der gerne vil bevise chiliernes synde egenskaber, og nogle af de ting der nævnes, er blandt andet at chilier hjælper på fordøjelse, forbrænding og kan forebygge kræft. Hvorvidt det er rigtigt kan sikkert diskuteres, og vi skal ikke slå et slag for nogle helsefordele. Vi vil derimod gerne slå et slag for, at du skal spise chili fordi de smager godt, og kan løfte nogle af dine retter til helt nye niveauer.

Chilidyrkning

Chilidyrkning minder på mange måder om dyrkning af tomater. Det er samme proces med forspiring, plantning, de skal passes og de skal høstes. Chiliplanter plejer at give et rigtig godt udbytte, så du kan nyde de mange frugter i løbet af sæsonen.

Forspiring

Skal din planter være klar til at blive plantet ud i drivhuset når det bliver sommer, skal du begynde at forspire dine chilier omkring 1. marts. Chilier har en spiretid på omkring 10-20 dage, og er du kommet lidt for tidligt i gang kan de sagtens leve godt i din vindueskarm indtil temperaturen udenfor at gunstig. For at forspire chili, skal du bruge

  • Nogle små poter (gerne med hul i bunden)
  • Forspiring jord/prikle jord
  • Gennemsigtigt låg til potter eller plastisk
  • Gerne en sydvendt vindueskarm

Fyld lidt jord i potterne og så et par frø i hver potte. Hold jorden fugtig og stil dine potter et varmt sted. Efter 10-20 dage vil begynder de små chiliplanter at titte frem. Når planter har fået 3-4 små blade, skal du plante planten om og så den i en større potte. Herefter handler det om at finde en god balance mellem vand og gødning. Hver opmærksom er der ofte er gødning i den jord du bruger, så pas på med ikke at overgøde planten.

Pasning og udplantning af chili

I takt med at dine chiliplanter vokser, er det en rigtig god ide, at passe dem, på samme måde som du skal passe dine tomater. Chilier sætter også sideskud, og du kan med fordel knibe sideskudende af. På samme måde skal du også være lidt hård (selvom det gør ondt), og fjerne de første blomster. Hvis du ikke går det vil chiliplanten alt for hurtigt bruge sin kraft på at sætte frugter i stedet for at vokse sig stor og flot. Mange chiliplanter sætter hurtigt blomster, så sørg for at fjerne de første 5-10 blomster.

Når temperaturen udendørs når op på en 15-20 grader kan du sætte dine chilier ud. De kan plantes i jord eller krukker eller plantesække, alt efter hvordan du dyrker planter i dit drivhus. Et forslag kunne være at dyrke chilierne i nogle potter, som du kan sætte udenfor drivhuset i højsommeren for at få lidt mere plads i dit drivhus.

Chilihøst

Når chilierne er modne skal de høstes. Oftes vil du kunne høste chilier i juli, august og september måned. Hvornår de skal høstes afhænger af hvilken sort du har sået. Du kan altid kigge på pakken og se hvornår de er klar. Du kan som regel regne med at få et godt udbytte, og du kan måske få flere chilier end du kan nå at bruge. Chilier kan sagtens fryses, og tages op og bruges i gryderetter eller du kan vælge at tørre dem . Du kan finde en vejledning her https://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/peber_og_chili/570.html

Forslag til sortér til chilidyrkning

Der findes som nævnt tidligere et stort udvalg af chilisorter. Herunder har vi oplistet nogle af dem som du kan overveje. Tænk over hvad du vil bruge dine planter til og vælg de styrker du har brug for. Herunder finder du X forskellige sorter. Vi anbefaler, at du køber dine frø hos PLANETORVET, der har et bredt udvalg af forskellige sortér.

Biquinho

En rigtig dejlig lille chiliplante, der giver et stort udbytte og får nogle flotte røde frugter. Biguinho chilien har den gode smag du kender fra andre chillier, men har ikke en voldsom styrke. Det går den meget velegnet til fx en god gang chili con carne.

Piment d’Espelette

En glimrende chili, der smager godt og som heller ikke er vanvittig stærk. Piment chilien får nogle store røde frugter, der også er velegnet til madlavning. Denne chili kan også dyrkes på friland, så er pladsen trang i dit drivhus, kan du overveje denne chili

Erotica

En rigtig sjov og flot chili, der har en special form og en orange farve. Chilien er ikke blandt de stærkste og har dejlige smagnoter af appelsin og gulerod. Chilien kræver en del varme og god i et drivhus. Er du til de mere specielle chilier skal du helt bestemt have en erotica chili i dit drivhus

Trinidad Scorpion

Skal du have en chili med rigtig meget krudt i så er Trinidad Scorpion chilien den du skal gå efter. Det er efter sigende en verdens stærkeste chili. Chilien er næsten ved at sprænge scoville skalaen, så der er virkelig styrke i denne sag. Anvendelsen er måske for de fleste mere begrænset ved denne chili, men det kan være sjovt, at have i drivhuset og måske udfordre venner til en manddomsprøve.

Her kan du købe chili til dyrkning

Vil du gerne have andre sortér, så vil vi anbefale et kig på PLANTETORVETS hjemmeside, hvor du finder et stort udvalg af chilisortér. Du kan også vælge at købe chilier i supermarkedet, og så tørre frøene, men vil du være sikker på at få en god høst, så køb dine frø fra en anerkendt forhandler. Priserne ligger på et sted mellem 7-10 kroner pr. frø, og du får mange frugter fra dine planter

Køb chilifrø her

Held og lykke med chilidyrkningen.

Mangler du en god opskrift på en lækker chili con carne, så kan vi varmt anbefale en opskrift af Brdr. Price, som du kan finde her