Dyrkning af agurker

Agurker af en af de drivhusplanter som vækker stor glæde hos mange, ikke mindst hos børnene. Det er så skønt at gå ud i drivhuset og plukke en frisk avlet agurk og så bare gnave løs. Det lette friske smag og sprødheden er så lækker. Det er største problem kan være at nå at dyrke nok, hvis I er mange i familien.

Ved dyrkning af agurker er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. Når du vil planter agurker i dit drivhus, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Ligesom tomatplanter, kan agurkplanten blive vældig høj, så sørg for at placere den godt i forhold til de andre grønsager du dyrker, så den ikke kommer til at skygge og dække for nogle af de mindre planter du har, f.eks. peber eller lignende.

Hvornår skal jeg plante mine agurker?

Hvis du vælger at købe frø til dine agurkeplanter, skal du plante dem en 4-6 uger før de skal udplantes i dit drivhus. Det vil typiske være passende at begynde at tænke på at plante sine agurkeplanter ud i drivhuset omkring grundlovsdag. Jorden må ikke være for kold, da planterne er følsomme ift hvilken temperatur de udsættes for. De er ikke glade for større temperatursving. Agurkeplanterne trives bedst med en jordtemperatur ved godt 20 grader, og ikke under 18 grader, da det kan forhindre planter i at optage den fornødne næring fra jorden. Man skal passe på med at plante den ud i drivhuset for tidligt, da den lille plante kan have svært ved at klare de kolde nætter der kan være først på sommeren. Ved de varme sommerdage, hvor temperaturen runder de 25 grader, er det vigtigt at få luftet ud i drivhuset af hensyn til dine agurkeplanter.

Pasning af agurker

Når du skal plante dine små agurkeplanter ud i drivhuset, kan det være godt hvis du ikke graver den helt ned i niveau med jorden/plantersækken, da det mindsker risikoen for svampeudvikling.

Agurker drikker meget vand – op til ca. 2 liter om dagen i højsæsonen. Hvis planten får for lidt vand, kan agurkerne gå hen og blive bitre. Gødning er også vigtigt løbende hen over hele sæsonen.

Agurken er en klatreplante og har derfor brug for at blive bundet op med snor. Det er også vigtigt at beskære den løbende, så den får de bedte muligheder for at sætte gode frugter. Vi anbefaler at beskære en agurkeplanter efter følgende princip. Den første del af planter (ca. ½ meter) beskæres ved at klippe sideskuddene over det første blad skuddet har sat. Derefter venter du med at beskære sideskuddene til efter skuddet har sat andet blad. Når planter er vokset til ca. 1 meter i højden, kan du gå over til at beskære sideskuddene til de har sat 3. blad. God beskæring af dine drivhusplanter kræver at du jævnligt er ude og se til planterne, så planterne ikke bruger unødig energi på skud der alligevel burde klippes af.

Når agurkeplanten sætter blomster på selve hovedstammen, kan man vælge at nippe disse af, da det vil resultere i et sideskud, som så giver ca. 3 agurker i stedet for den ene som blomsten ville have givet. Hvis man nipper alle disse hovedstammeblomster af, vil man dog skulle vente lidt længere på sine agurker, så man kan vælge at lade nogle af dem sidde, hvis man gerne vil starte agurkesæsonen lidt tidligere.

De fleste køber agurkeplanterne i butikkerne, da det kan være vanskeligt at dyrke dem selv fra frø. De skal have omkring 30 grader og masser af lys for at spire. Derefter skal de vokse ved ca. 20-25 grader i ca. 8 uger. Man skal derfor så frøene i april måned for at være klar til at plante ud i juni.

Forskellige slags agurker

En agurk er ikke bare en agurk. Derimod findes der mange forskellige agurkesorter, som du kan vælge i mellem. Nedenfor har oplistet nogle sorter, som du bør overveje. Vil du gerne have en udvalg af forskellige sorter, vil vi anbefale plantetorvet.dk, hvor vi selv køber vores frø. De har et stor udvalg af sorter, frøene er lette at få til at spire. 

Slangeagurk (almindelig agurk)

Er du på udkig efter en god agurkeplante til dit drivhus, så skal du overveje slangeagurker, også kendt som almindelige agurker. Der findes forskellige sorter, men en som du bestemt bør overveje er slangeagurken “Louisa “, en sórt du bør overveje. Denne sort er modstanddygtig over for meldug, og giver en godt udbytte. Louisa giver nogle dejlige slangeagurker som du kan bruge til mange ting. Et andet godt bud på en sórt er “Delistar”, der med sin søde smag nok skal blive et hit på middagsbordet

Skoleagurk (miniagurk)

Har du børn, der skal have madpakker eller skal du selv have en madpakke med på arbejde, så bør du have skoleagurker i dit drivhus. De små miniagurker er lækre at have med, og smager bare godt. Ligesom med slangeaurkerne findes der forskellige sorter. Er du på udkig efter et plante der giver en ogdt udbytte over lang tid, så er sórten “Baby” en god planter til dig. Den har en god smag og en lang sæson, hvor du kan høste lækre miniagurker.

Citronagurk

En lidt sjov agurk, der har fået sit navn fordi den er gul, og ligner lidt en citron. Citronagurken er en sprød agurk, men en ret stor kerne. Den er god og flot at bruge i en salat, hvor sprødheden kommer til sin ret.

Jungleagurk

Har du børn er det næsten sikkert, at du vil elske jungleagurken. Junglearken giver frugter, der ligner små vandmeloner, hvilket børnene vil elske. Jungleagurken giver for det meste en masse frugter, hvilket er en rigtig god ting.

Dette var vores forslag, og har du lyst til at se flere af de sórter, kan du gå direkte til plantetorvets agurkersórter her